Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε την αιμορροϊδοπάθεια, είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του ασθενούς, ρίχνοντας το βιοτικό του επίπεδο. Οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και μεταφέρουν αίμα στον πρωκτό και στον σφιγκτήρα μυ, το οποίου η λειτουργία είναι να συγκρατεί τα κόπρανα και να επιτρέπει την έξοδό τους κατά την αφόδευση. Όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν, προβάλλουν από τον πρωκτό και προκαλούν τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Σύμφωνα με τα δεδομένα στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους θα αντιμετωπίσει σε κάποια περίοδο της ζωής του αυτή την πάθηση, με την υψηλότερη συχνότητα της πάθησης να εμφανίζεται μεταξύ 40 και 50 ετών. Στην εποχή μας αυτό το πρόβλημα είναι συχνότερο λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής (καθιστική ζωή) και των αλλαγών στη διατροφή (διατροφή χαμηλή σε ίνες, παχυσαρκία κλπ).

Αιμορροΐδες: Εσωτερικές και Εξωτερικές

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται στις εσωτερικές και τις εξωτερικές. Οι εξωτερικές είναι μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στον πρωκτό. Δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν προκληθεί αιμορραγία ή θρόμβωση, οπότε παρουσιάζουν ξαφνικό και έντονο πόνο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν από τον αυλό του εντέρου και οι περισσότερες συνήθως δεν προκαλούν πόνο, ενώ είναι πιθανό να προβάλλουν στον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια ή να εξαφανίζονται σε χαλάρωση, ανάλογα με τον βαθμό της πρόπτωσης που τις χαρακτηρίζει. Επίσης στις εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να συνυπάρχουν κενώσεις με έντονο κόκκινο χρώμα. Για να διαγνωστούν οι εσωτερικές πρέπει ο ιατρός να διενεργήσει πρωκτοσκόπηση μέσω ενός λεπτού οπτικού οργάνου που εισέρχεται στον πρωκτό και του επιτρέπει να δει το πάσχον σημείο. Σε κάποια περιστατικά ασθενών παρατηρούνται και οι δύο τύποι.

Αιμορροΐδες: Αιτίες

Οι αιτίες εμφάνισης αιμορροΐδων είναι πολυδιάστατες, όμως υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Τέτοιοι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα και η έντονη προσπάθεια κατά την αφόδευση, η πολύωρη καθιστική ζωή στην εργασία αλλά και στο σπίτι, η άστατη διατροφή γεμάτη με κρέας και κορεσμένα λίπη, η απουσία ινών στη διατροφή, η πλήρης απουσία άσκησης, το άγχος και η παχυσαρκία. Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αιμορροΐδες όπως ένας χρόνιος βήχας, η μεγάλη ηλικία, η κύηση, η άρση βαρέων αντικειμένων κατ’ εξακολούθηση και η ορθοστασία.

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα

Κοινό σύμπτωμα στις εσωτερικές αιμορροΐδες είναι η εμφάνιση έντονου κόκκινου αίματος στα κόπρανα και στο χαρτί υγείας, λόγω των ρηγμάτων που εντοπίζονται στο βλεννογόνο του τελικού τμήματος του παχέως εντέρου. Όσον αφορά τις εξωτερικές αιμορροΐδες τα συμπτώματα είναι το επώδυνο πρήξιμο και η δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό λόγω θρομβώσεως μέσα στο αιμορροΐδικό πλέγμα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση θρόμβωσης παρατηρείται οξύς πόνος που εμποδίζει το πάσχον άτομο να καθίσει ή να αφοδεύσει. Η αιμορροϊδοπάθεια τις περισσότερες φορές καταλήγει να οδηγεί τον ασθενή στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί ριζικά, ενώ χρειάζεται προσοχή από τον ασθενή για να παρατηρήσει αν υπάρχει απώλεια αίματος στα κόπρανα, κάτι που αν ισχύει θα πρέπει το άτομο να απευθυνθεί στον ιατρό του, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάσχει από κάποια πιο σοβαρή πάθηση του εντέρου. Επίσης άμεση επεμβατική αντιμετώπιση απαιτείται όταν οι αιμορροΐδες παραμένουν ή είναι πολύ διογκωμένες και αιμορραγούν.

Αιμορροΐδες: Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων επιλέγεται και ακουλουθείται εξατομικευμένα από τον ιατρό, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης που βρίσκεται η πάθηση στο πάσχον άτομο. Στις αιμορροΐδες πρώτου και δευτέρου βαθμού η αντιμετώπιση βασίζεται στη διατροφική αύξηση των φυτικών ινών σε συνδυασμό με σωστή ενυδάτωση και χρήση τοπικών αλοιφών και αντιφλεγμονώδων φαρμάκων. Επίσης καλό θα είναι γενικά να αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία.

Αιμορροΐδες: Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι η σκληροθεραπεία, η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με Doppler και ο καυτηριασμός με Laser που αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τους 3 από τους 4 βαθμούς αιμοροϊδοπάθειας. Οι μέθοδοι αυτές έχουν λίγο πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος, μικρό χρόνο νοσηλείας και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα, όμως διατηρείται η πιθανότητα της υποτροπής.

Αιμορροΐδες: Χειρουργική Αντιμετώπιση – Αιμορροϊδεκτομή

Η αιμορροϊδεκτομή γίνεται απαραίτητη εκλογή αν υπάρχει συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών αιμορροΐδων στο άτομο, είτε υπάρχει 3 και 4ος βαθμός πρόπτωσης στον πρωκτό, αιμορραγία ή ιστορικό ανεπιτυχών επεμβατικών διαδικασιών.

Αιμορροΐδες: Τεχνικές Αιμορροϊδεκτομής

Η ανοιχτή αιμορροϊδεκτομή χρησιμοποιείται συχνά και θεωρείται αποτελεσματική. Μετεγχειρητικά ο ασθενής έχει έντονο πόνο και πιθανότητα αιμορραγίας ή κατακράτησης ούρων. Η χρήση κυκλικού αναστομωτήρα θεωρείται η ιδανικότερη για την αντιμετώπιση των 3ου και 4ου βαθμού αιμορροΐδων, αφού έχει λίγο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερο ποσοστό επιπλοκών και άμεση αποθεραπεία. Τέλος, υπάρχει και η αιμορροιδεκτομή με χρήση θερμικής ενέργειας εντοπισμένα, για λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερη απώλεια αίματος.

2018-03-05T10:48:58+00:00