Μετεγχειρητικές κήλες : Τί είναι
Οι κήλες είναι συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Κήλη είναι ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος που δημιουργείται όταν μέσω ενός κενού ή ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος περνά περιεχόμενο της κοιλιάς όπως λίπος ή ενδοκοιλιακά σπλάχνα (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ουροδόχος κύστη, ωοθήκες και σκωληκοειδής απόφυση). Η προβολή του οργάνου γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή ανατάσσεται εύκολα. Όταν το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται έχουμε να κάνουμε με μια περισφιγμένη κήλη. Σπάνια υπάρχει κάποια γενικότερη αδυναμία του συνδετικού ιστού του οργανισμού ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα δημιουργίας κήλης. Όταν ένας άνθρωπος χειρουργείται τα κοιλιακά τοιχώματα κόβονται. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες για μια μετεγχειρητική κήλη, καθώς η διαδικασία της επούλωσης αναλαμβάνει τη σύγκλειση κάθε τομής με ιστό που όμως δεν είναι όσο ισχυρός είναι ο φυσιολογικός. Οι μετεγχειρητικές κήλες δημιουργούνται όταν οι αδυνατισμένοι ιστοί υποχωρούν στην πίεση των ενδοκοιλιακών σπλάχνων και εκείνα βρίσκουν δίοδο και προβάλουν κάτω από το δέρμα.
Μετεγχειρητικές κήλες: Άλλα Αίτια
Πέραν της αδυναμίας των ιστών από κάποια προηγούμενη επέμβαση, άλλα βασικά αίτια είναι η μετεγχειρητική μόλυνση του χειρουργικού τραύματος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια λήψη κορτιζόνης, η άμεση μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η παχυσαρκία και οι καταστάσεις που παρουσιάζουν αυξημένη πίεση όπως δυσκοιλιότητα και χρόνιος βήχας.
Μετεγχειρητικές κήλες: Συμπτώματα
Ποια όμως είναι τα συμπτώματα αυτού του είδους της κήλης; Η μετεγχειρητική κήλη προβάλει από το κοιλιακό τοίχωμα και η δυσμορφία που προκαλείται δημιουργεί συνεχή ενόχληση στον ασθενή στην καθημερινότητά του. Συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος ενώ αν η κήλη μεγαλώσει πολύ, παρουσιάζονται τα συμπτώματα της «νόσου της εκσπλάχνωσης». Τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται εντονότερα αν η κήλη περισφιχθεί.
Μετεγχειρητικές κήλες: Χειρουργική Αντιμετώπιση – Πλέγμα
Οι μετεγχειρητικές κήλες πρέπει να αποκαθίστανται το συντομότερο δυνατόν ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα ή ο ασθενής αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα υγείας που επιβάλουν χειρουργείο. Η αποκατάστασή τους γίνεται με τοποθέτηση ενδοκοιλιακού πλέγματος από συνθετικά υλικά, ανάμεσα στους μύες (για αποφυγή λοιμώξεων) ώστε να ενισχύονται τα κοιλιακά τοιχώματα και να αντέχουν περισσότερο στην πίεση των οργάνων. Εκτός από το γεγονός ότι το πλέγμα μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικές θέσεις, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί πιο ισχυρός συνδετικός ιστός για την προστασία του τοιχώματος.
Μετεγχειρητικές κήλες: Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση
Η λαπαροσκοπική τεχνική θεωρείται ιδανική εκλογή για αποκατάσταση στις κήλες. Η επέμβαση γίνεται με τον ασθενή σε γενική αναισθησία. Με πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών στην επιφάνεια της κοιλιάς ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στο σημείο της κοίλης. Μέσα από το μικρό άνοιγμα εισέρχεται το ενδοσκόπιο που είναι εξοπλισμένο με μικρή κάμερα και φως. Η εικόνα της κήλης και του περιβάλλοντος ιστού προβάλλεται φωτισμένη και μεγεθυμένη σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει πλήρη θέαση του εγχειρητικού πεδίου με τις μικρότερες δυνατές τομές. Το κομμάτι του ενδοκοιλιακού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά ράμματα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης και όταν μπορέσει να σηκωθεί και να περπατήσει παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο μετεγχειρητικός πόνος με αυτή τη μέθοδο μοιάζει με μυϊκό πόνο από έντονη εκγύμναση και δε διαρκεί πάνω από 48 ώρες. Η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς όπως το μπάνιο, το ανέβασμα μιας σκάλας, η οδήγηση, το σήκωμα βάρους έως 5 κιλά και οι σεξουαλικές δραστηριότητες, μπορούν να αποκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μετεγχειρητικές κήλες: Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Αντιμετώπισης
Σε αντίθεση με τους ισχυρούς πόνους που συνοδεύουν την κλασική ανοιχτή επέμβαση, η λαπαροσκοπική επέμβαση μειώνει αισθητά το μετεγχειρητικό πόνο, πετυχαίνοντας μικρή απώλεια αίματος, καλαίσθητο αποτέλεσμα χωρίς εμφανείς μεγάλες τομές και γρήγορη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες. Τέλος, με τη μέθοδο αυτή καλύπτονται όλες οι πιθανές θέσεις της κήλης πράγμα που μειώνει τους κινδύνους της υποτροπής.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση για μετεγχειρητική κήλη έχει μέγιστα πλεονεκτήματα όπως:
- Απουσία τομής στο ίδιο σημείο και άρα όχι μετεγχειρητικός πόνος και όχι επιπλοκές από τραύμα (φλεγμονή κλπ)
- Λαπαροσκοπική λύση των ενδοκοιλιακών την προηγούμενη επέμβαση
- Μικρή νοσηλεία και άμεση κινητοποίηση