Η κύστη κόκκυγος είναι μια συνηθισμένη πάθηση που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά στον ανδρικό. Είναι μια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, στο ύψος του ιερού οστού.
Τι προκαλεί την κύστη κόκκυγος;
Αιτίες στην κύστη κόκκυγος είναι διάφοροι παράγοντες όπως η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, η λεγόμενη μηχανική τριβή, το παρατεταμένο κάθισμα και άλλοι παράγοντες που μαζί με τις ορμόνες προκαλούν φλεγμονή και δημιουργία κύστης κόκκυγα. Η κύστη επίσης μπορεί να υπάρχει και να παραμένει για χρόνια, χωρίς κάποια ενόχληση που να ξεπερνά το αίσθημα ελαφρού πόνου στην περιοχή, μετά από μεγάλη διάρκεια παραμονής του ασθενή σε σκληρό κάθισμα.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η κύστη κόκκυγος;
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος μπορεί να διαφέρουν. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα απλό μικρό εξόγκωμα σαν φούσκα, αλλά και να δίνουν την εικόνα μεγάλης φλεγμονώδους μάζας που προκαλεί πόνο. Επίσης στην περιοχή της φλεγμονής μπορεί να παρατηρηθεί υγρό, διαυγές ή θολό ή με αίμα, ενώ κατά το στάδιο της φλεγμονής η περιοχή γίνεται ερυθρότερη, διογκωμένη και σκληρή, βγάζοντας πύον με άσχημη οσμή. Ακόμη, στο στάδιο αυτό είναι δυνατόν να παρουσιαστεί πυρετός και ναυτία.
Κύστη κόκκυγος: Χρόνια Φάση
Κατά τη χρόνια φάση της κύστης κόκκυγος το απόστημα γίνεται συρίγγιο. Το συρίγγιο είναι ένα πέρασμα, ένα λεπτό τούνελ με τοιχώματα ουλώδους ιστού, το οποίο ξεκινά από την κύστη και φτάνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα. Όσο το συρίγγιο είναι ανοιχτό και στις δύο οπές η κύστη αδειάζει το περιεχόμενό της και ο ασθενής νιώθει κάποια μικρά ενοχλήματα όπως φαγούρα. Στην περίπτωση που φράξει όμως το συρίγγιο, το πύον συγκεντρώνεται στην κύστη και σχηματίζεται απόστημα.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κύστη κόκκυγος;
Η προσέγγιση της αντιμετώπισης από τον ιατρό καθορίζεται βάσει των συμπτωμάτων της πάθησης και η οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται με χειρουργική μέθοδο. Η πρώιμη μορφή της πάθησης έχει τοπικό πόνο και ερεθισμό, χωρίς κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και πλύσιμο της περιοχής με ζεστό νερό. Αυτό μεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι οριστική αντιμετώπιση, αλλά μπορεί και να υποτροπιάσει ή να επανεμφανιστεί. Εάν υπάρχει όγκος που εντοπίζεται με ψηλάφηση και μπορεί να έχει ή όχι στόμιο, τότε θεωρείται κατάλληλη στιγμή για χειρουργική αφαίρεσή του. Αυτό επειδή αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να παρουσιάσει απόστημα και συμπτώματα όπως πυρετός, λευκοκυττάρωση και ανορεξία.
Κύστη κόκκυγος: Κλασική Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η αποκατάσταση της περιοχής μετά την αφαίρεση της κύστης εξαρτάται από την έκταση της κύστης και των συριγγίων της. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει διάνοιξη με χειρουργικό τρόπο και παροχέτευση του αποστήματος και σε δεύτερο χρόνο, μετά την υποχώρηση των οξέων φαινομένων, ακολουθεί η εκτομή της βλάβης. Η κύστη και τα συρίγγιά της χαρτογραφούνται με τη χρήση ειδικών εργαλείων, ώστε να σχεδιαστεί η εκτομή. Για την αφαίρεση της κύστης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία, όπως η ηλεκτροδιαθερμία, laser ή συσκευές ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, για πολύ λιγότερη αιμορραγία και καλύτερα αποτελέσματα. Η τομή μπορεί να κλείσει με ράμματα τα οποία αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες όταν η κύστη έχει θεραπευθεί. Στην κλασική χειρουργική μέθοδο ο ιατρός χρησιμοποιεί νυστέρι και ηλεκτροδιαθερμία. Οι χειρουργικές τεχνικές που ακολουθούνται είναι η ανοικτή, η κλειστή και η ημίκλειστη και ο χειρουργός επιλέγει εξατομικευμένα τη μέθοδο ανάλογα με την εικόνα. Συχνότερα επιλέγεται η ημίκλειστη, κατά την οποία πραγματοποιείται η συρραφή του χειρουργικού τραύματος και η τοποθέτηση μικρής παροχέτευσης για λίγες μέρες. Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και χρειάζονται συχνές αλλαγές του τραύματος μέχρι να επουλωθεί πλήρως.
Στην περίπτωση της ανοιχτής μεθόδου μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε εξωτερικό ιατρείο και στόχος τους είναι η αφαίρεση των γαζών του τραύματος, η νεαροποίησή του και η αφαίρεση τυχόν νεκρωμάτων. Οι αλλαγές συνεχίζονται καθημερινά από τον ιατρό ή τη νοσηλεύτρια μέχρι να μπορούν οι οικείοι του ασθενούς να τις κάνουν. Υπάρχει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δρστηριότητες όπως το περπάτημα, η επιστροφή στην εργασία, το λουτρό κλπ. Σπανιότερα κάποιοι ασθενείς αναπτύσσουν φλεγμονές που υποτροπιάζουν. Στη χρόνια μορφή της κύστης κόκκυγος, ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν το οποίο είχε παροχετευθεί αυτόματα ή χειρουργικά. Από τότε μπορεί να παρέμεινε ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης σπονδυλικής στήλης ή περίοδοι πόνου στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, εναλλασσόμμενες με περιόδους αναλγησίας.
Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως η κύστη κόκκυγος είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα. Η χειρουργική αντιμετώπισή της σχεδόν πάντοτε αποτελεί μοναδική θεραπεία για να επανέλθει ο ασθενής στις καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.