Τι είναι οι επιγαστρικές κήλες;
Κήλη είναι ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος που δημιουργείται όταν μέσω ενός κενού ή ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος περνά περιεχόμενο της κοιλιάς όπως λίπος ή ενδοκοιλιακά σπλάχνα (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ουροδόχος κύστη, ωοθήκες και σκωληκοειδής απόφυση). Η προβολή του οργάνου γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή ανατάσσεται εύκολα. Όταν το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται έχουμε να κάνουμε με μια περισφιγμένη κήλη. Μια κήλη προκαλείται συνήθως σταδιακά και σπανιότερα ξαφνικά. Επίσης σπάνια υπάρχει κάποια γενικότερη αδυναμία του συνδετικού ιστού του οργανισμού ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα δημιουργίας κήλης.
Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που εμφανίζονται οι κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και στην περιοχή που έχει προϋπάρξει χειρουργική επέμβαση. Οι επιγαστρικές κήλες εμφανίζονται στο άνω μέρος της κοιλιακής χώρας και ειδικά πάνω από τον ομφαλό, στο σημείο ένωσης των περιτόνιων του ορθού κοιλιακού, στη μέση γραμμή (λευκή γραμμή). Η εμφάνισή τους μοιάζει με μικρό ογκίδιο ή φούσκωμα σε μέγεθος 3 – 4 εκατοστών, στο άνω μέρος της κοιλιάς και πολλές φορές συγχέονται με το λίπωμα αν και σπανιότερα συναντάμε πολύ μεγάλες επιγαστρικές κήλες που μπορεί να εκτείνονται από το στέρνο μέχρι τον ομφαλό και προβάλλουν σαν δεύτερη κοιλιά. Εμφανίζονται σε ηλικίες από 30 ως 60 ετών και παρουσιάζουν τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι έχουν την τάση να περισφίγγονται εύκολα, συνεπώς θα πρέπει να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
Επιγαστρικές κήλες: Τα αίτια δημιουργίας
Τα αίτια εμφάνισης γενικώς είναι παρόμοια με αυτά των υπόλοιπων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Κύρια αίτια στις επιγαστρικές κήλες είναι η παχυσαρκία και η εξασθένιση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Στα παχύσαρκα άτομα υπάρχει σταδιακή αύξηση της διαμέτρου της κοιλιάς, που προκαλεί σταδιακή εξασθένιση του κοιλιακού τοιχώματος και απονεύρωση των ορθών κοιλιακών μυών που βρίσκεται στην μέση γραμμή της κοιλιάς. Η εξασθένιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την προβολή ενδοκοιλιακού οργάνου και την εμφάνιση της κήλης. Καθοριστικοί παράγοντες είναι επίσης η καθιστική εργασία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, που θα μπορούσε να κρατά ενδυναμωμένους τους κοιλιακούς μύες. Αυτή η αποδυνάμωση σε συνδυασμό με την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως συμβαίνει σε ανύψωση βαρέων αντικειμένων, δυσκοιλιότητα, επίμονο βήχα κ.α. συμβάλει καθοριστικά στην εμφάνιση κήλης στην περιοχή.
Επιγαστρικές κήλες: Συμπτώματα
Οι επιγαστρικές κήλες σε αρχικά στάδια είναι μικρές, ανατάσσονται εύκολα και εμφανίζονται στην όρθια θέση ή σε περιπτώσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Σε αυτή τη φάση δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Προοδευτικά οι κήλες μεγαλώνουν και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα όπως πόνος, ναυτία ή ακόμα και εμετό κυρίως μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Σε αρκετές περιπτώσεις η πρώτη εκδήλωση της επιγαστρικης κήλης είναι η εμφάνιση ειλεού λεπτού εντέρου λόγω της παγίδευσης του εντέρου μέσα στο άνοιγμα της κήλης.
Επιγαστρικές κήλες: Χειρουργική Αντιμετώπιση
Οι περισσότερες επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης δε χρειάζονται από τον ασθενή να παραμείνει στο νοσοκομείο. Θα πρέπει όμως να προσέξει κάποια βασικά πράγματα πριν την εγχείρηση, όπως την προηγουμένη μέρα να μην έχει φάει ή πιεί κάτι μετά τα μεσάνυχτα. Τέλος οι κλασικές προεγχειρητικές εξετάσεις είναι βασικό να γίνουν ώστε να ξέρει ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος την πορεία και τη διαδικασία αλλά και τις ευαισθησίες του οργανισμού κατά τη διάρκεια και τη μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης.
Επιγαστρικές κήλες: Λαπαροσκοπική Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδος είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης που θεωρείται golden standard στα περιστατικά αυτής της πάθησης. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Με πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών στην επιφάνεια της κοιλιάς ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στο σημείο πίσω από την κήλη. Μέσα από το μικρό αυτό άνοιγμα εισέρχεται το ενδοσκόπιο που είναι εξοπλισμένο με μικρή κάμερα και φως. Η εικόνα της κήλης και του περιβάλλοντος ιστού προβάλλεται φωτισμένη και μεγεθυμένη σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει πλήρη θέαση του εγχειρητικού πεδίου με τις μικρότερες δυνατές τομές. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος, με ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος να εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και να σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά ράμματα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πως καλύπτονται όλες οι πιθανές θέσεις της κήλης πράγμα που μειώνει τους κινδύνους της υποτροπής, ενώ μειώνεται επίσης αισθητά ο μετεγχειρητικός πόνος και υπάρχει γρήγορη επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες από την πλευρά του ασθενούς.
Επιγαστρικές Κήλες : Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής αντιμετώπισης
Με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στις κανονικές του δραστηριότητες όπως μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία και σεξουαλική ζωή. Ο χρόνος νοσηλείας είναι μία ημέρα, ενώ την επόμενη του χειρουργείου ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την εργασία του. Επίσης σημαντική είναι η απουσία φλεγμονών και μετεγχειρητικών λοιμώξεων, ενώ οι μικρές τομές δε δημιουργούν τραύμα, δεν κόβονται μύες και άρα δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο που χαρίζει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς εμφανείς τομές.